Taiwan Week

Taiwan Week (27 oktober – 5 november 2017) vond plaats in Leiden, den Haag en Amsterdam met uiteenlopende activiteiten rondom schrijver Tsou Yung-shan en dichter Ye Mimi. KuaLanx heeft een flinke bijdrage geleverd aan het welslagen van de activiteiten.

Tsou Yung-shan, schrijver uit Taiwan, woonachtig in Berlijn, heeft haar werken tentoongesteld in SinArts gallery in den Haag, met twee Artist Talks en een literaire activiteit in Old School in Leiden. Ye Mimi verscheen twee keer in Old School, een keer met stadsdichter Wouter Ydema en een keer bij Philo Café. Beide dames waren ook te gast bij de presentatie van het ‘China’-nummer van Terras, waarin werk van beiden is gepubliceerd. Van dichter Ye Mimi zijn verschillende gedichten vertaald door gerenommeerd literair vertaler vanuit Chinees Silvia Marijnissen. Mathilda Banfield heeft Driesprong van Tsou Yung-shan vertaald voor Terras.

Het Taiwan Filmfestival op 3 en 4 november in den Haag had als thema ‘Diaspora en film’, met een aantal bijzondere filmkeuzes, zoals de openingsfilm, Parking van Chung Mong-Hong.

De insteek voor KuaLanx bij het meewerken aan Taiwan Week was vooral om de diversiteit aan activiteiten rondom de Oost-Aziatische cultuur in Nederland te bevorderen. Er worden met enige regelmaat leuke activiteiten georganiseerd rondom (bijvoorbeeld) Chinese schrijvers. Het Confuciusinstituut en de Universiteit Leiden spelen hier vaak een belangrijke rol in en de activiteiten zijn altijd de moeite waard. Dit jaar was er naar onze smaak wat weinig aandacht voor vrouwelijk talent. Dat is in deze context redelijk rechtgetrokken door de female narratives van Taiwan Week. Andere mooie aspecten die we ook in de toekomst kunnen vasthouden, zijn de afwezigheid van politiek (en dat is knap, want politiek is overal…) en de combinatie van verschillende disciplines, zoals poëzie, literatuur, film en beeldende kunst.

(bewerkt op 30 november 2017)